Dojčenie - materské mlieko verzus umelé mlieko

    " Glorifikovaním umelého mlieka v 70.- 80.tych rokoch a agresivitou kampaní výrobcov umelých mliek panuje v spoločnosti veľká benevolencia k používaniu umelých mliek a zároveň absencia informácií o rozdieloch medzi oboma mliekami a to ako v zložení a tak aj pôsobení na trávenie dieťatka."

 

       Bielkoviny sú hlavnou zložkou oboch mliek. Materské mlieko (MM) obsahuje najmä ľahkostráviteľný laktalbumín. V brušku dieťatka vytvára jemné vločky, ktoré dieťatko ľahko a rýchlo strávi (preto sú dojčené detičky častejšie hladné - mliečko im "neleží v brušku"). Zároveň má MM celkovo nízky obsah bielkovín oproti kravskému (cca 1/3) a preto nezaťažuje ešte nezrelé obličky dieťatka. Umelé (teda upravené kravské) mlieko obsahuje najmä kazeín, vytvárajúci ťažkostráviteľné veľké vločky, ktoré majú tendenciu sa zrážať a spôsobovať tráviace problémy napr. hnačky. Zároveň obsahuje beta-laktoglobulín, ktorý je najväčším známym alergénom.

 

  Ďalšiou dôležitou zložkou mlieka sú tuky. MM obsahuje zväčša nenasýtené mastné kyseliny, ktorých je cca 4x viac ako v umelom mlieku. Zároveň MM obsahuje 2-3x viac "dobrého" cholesterolu oproti umelému mlieku. Nenasýtené mastné kyseliny sú dôležité najmä pre správny vývoj CNS, mozgu, imunity a sietnice novorodenca. Posledné výskumy hovoria, že vysoká hladina cholesterolu v prvých mesiacoch a rokoch života dieťatka pôsobí ako ochranný faktor pred cukrovkou v neskoršom veku a kladne ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu v dospelosti. Stráviteľnosť tukov MM je oveľa ľahšia vďaka enzýmu lipáza, ktorý v umelom mlieku chýba. Obsah tukov v MM počas dňa (aj počas jedného dojčenia) kolíše - najvyššia je popoludní, v súlade so schopnosťou nášho organizmu tráviť tuky (popoludní a večer môžme jesť tučnejšie jedlá). V umelom mlieku je jeho hodnota konštantná. Kravský umelý tuk patrí k najviac sklerotizujúcim tukom (spôsobuje kornatenie tepien).

 

  Hlavným cukrom MM je mliečny cukor laktóza. Poskytuje dieťatku rýchle využiteľnú energiu. Pomáha lepšiemu vstrebávaniu železa a vápnika a osídľovaniu čreva laktobacilmi. V kravskom mlieku je ho menej ako v zrelom MM, ktoré má týmto sladkú chuť.

 

  MM obsahuje dostatočné množstvo vitamínov a minerálov s vysokou biologickou dostupnosťou (zhruba 80% z MM ku 20% z umelého). Vitamínu C je v MM 6x viac ako v umelom. V MM je celkovo asi o 3-4x menej minerálov ako v umelom mlieku (tým nezaťažujú nezrelé detské obličky). Obsah železa je v MM nižší ako v umelom, ale je podstatne lepšie využiteľné (v MM je 50-70% využiteľnosť, v kravskom 10% a v umelých mliekach len 4%). Biologickú hodnotu železa v MM zvyšuje aj prítomnosť bielkoviny laktofferinu. Deti na umelej výžive majú sklon byť anemické. Pomer solí vápnika a fosforu je v MM optimálny (cca 1,5:1), čo umožňuje lepšie vstrebávanie vápnika. Ich nesprávny pomer v umelom mlieku zvyšuje nervovo-svalovú dráždivosť a môže prispievať ku vzniku kŕčov.

 

  Novorodenec nemá vybudovanú imunitu a preto je pre neho dôležité skoré osídlenie pokožky aj tráviacich orgánov "správnymi baktériami" (svoju vlastnú imunitu nadobudne zhruba okolo 6.mesiaca). Pitím mledziva sa osídľuje jeho črevo správnymi baktériami a prijíma veľké množstvo obranných látok. Tieto predstavujú až 1/4 všetkých bielkovín MM. V prvých hodinách a dňoch je ich v MM najviac, neskôr ich hladina klesá, ale kedže stúpa množstvo vypitého MM novorodenec je nimi vždy dostatočne zabezpečený. Aj neskôr keď sú dieťa alebo matka napadnutí vírusmi, hladina obranných látok v MM prudko stúpa. Umelé mlieko mu tieto obranné látky neposkytuje.

 

  Minimálne 2% zloženia MM ešte stále nepoznáme, ide zväčša o neurohormóny (podieľajú sa na dozrievaní mozgu, vyššie IQ), enzýmy a rastové faktory (napr. rast a dozrievanie tráviaceho traktu). Tieto látky v umelom mlieku absentujú.

 

  Porovnanie materského a umelého mlieka. - pozrite si tabuľku nepomeru zloženia oboch mliek v prospech materského mlieka. 

  -----------------------------------------------------------------------

    Zo štúdií porovnávajúcich dojčené a nedojčené deti vyplýva, že dojčené deti sú stavbou tela suptílnejšie (majú nižšiu hmotnosť a ľahšie kosti), sú živšie, menej spia, častejšie sa dožadujú kŕmenia, vyžadujú si viac spoločnosť a komunikáciu, odmietajú osamote nečinne ležať v postielke... Rýchlejšie napredujú vo vývoji a majú vyššie IQ.

Pri príprave na dojčenie ako aj pri dojčení vám pomôže úspešná kniha o dojčení s názvom "Praktický návod na dojčenie", ktoré pripravilo OZ Mamila.

Čaje na podporu dojčenia podporujú tvorbu materského mlieka a priaznivo pôsobia na zažívanie dojčaťa. Zmes liečivých rastlín dodáva potrebné vitamíny a minerály.

Masážne oleje na podporu laktácie doplňujú účinky čajov pre dojčiace maminky. Hlavným zámerom olejov je navodenie dobrého psychického stavu a pocitu uvoľnenia.